Skip to main content

Новий рік під час пандемії коронавируса: лікар пояснила, як потрібно діяти

Наближаються новорічні та різдвяні свята, проте коронавірус не збавляє обертів. Чи не кожен день збільшується кількість інфікованих. Лікарі прогнозують в грудні-січні пік з наростанням кількості хворих COVID-19.

Як потрібно поводитися на свята і зменшити ризик інфікуватися, якщо люди все ж підуть з дітьми на ялинку, в ексклюзивному коментарі ТСН.ua розповіла київська лікар-епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк.

“Ми чуємо про те, що у нас йде підготовка до Нового року, до відкриття ялинки і дійсно – це той захід, який створює ризики контакту великої кількості людей в одному місці, тому однозначно повинні бути продумані якісь епідеміологічні заходи, заходи інфекційного контролю , щоб люди менше спілкувалися як раз в закритих приміщеннях. як ми пам’ятаємо, вірус передається в основному крапельним шляхом, тому спілкування на вулиці, на свіжому повітрі не несе таких великих ризиків для зараження, а ось як раз спілкування в закритих приміщеннях, зокрема в магазинах, тут певні ризики існують, тим більше, що швидше за все буде багато людей. Тому чудова ініціатива, що прибирають фудкорти – це скоротить контакти, скоротить перебування на одному місці великої кількості людей в тих же наметах або під навісами “, – пояснила Сояк.

Лікар додає, що краще просто гуляти по вулиці, сходити на каток, в цьому теж, як зазначає Сояк, немає великих ризиків, тому що люди на свіжому повітрі, на досить великій відстані один від одного, і в цьому випадку все повинно бути в порядку .

На думку епідеміолога, більше занепокоєння викликають походи один до одного в гості, що більш ризиковано в плані інфікування коронавірусів, ніж похід на ялинку.

“Єдине, що бентежить, так це походи людей в гості один до одного, тому що новорічні свята точно не обійдуться без гостей, без поїздок до бабусь і дідусів. Але, на жаль, це країна контролювати ніяк не може, тому залишається сподіватися на відповідальність кожної людини за свою сім’ю, тому що як раз таке перебування один в одного в гостях – воно більш ризиковане, ніж просто похід на ялинку. Тому, мені здається, що ходіння один до одного в гості визиваеть найбільший ризик інфікування. Ми ризикуємо побачити велике піднесення захворюваності після новорічних і різдвяних свят не через ялинки, не через гуляння на вулиці, а саме тому, що все буде закрито і люди будуть ходити один до одного в гості “, – додала Катерина Сояк