Skip to main content

Як зміцнити своє здоров’я восени?

Немає кращої пори для зміцнення свого здоров’я, ніж осінь – пора збору врожаю та великої кількості вітамінів. Поки не настали холодні заморозки, дощові та вітряні дні, варто скористатися чудовою нагодою зайнятися своїм фізичним й емоційним здоров’ям, а саме зміцнити імунітет, щоб ніякий недуг не зіпсував настрій і не поклав у ліжко хворіти.

1 Правильне харчування

Щоб не відчувати в цей час року сонливість та млявість і не заробити анемію, слід вживати в їжу рибу та м’ясо. Ці продукти містять всі важливі для зміцнення імунітету елементи, в тому числі цинк і залізо. Восени підвищується ймовірність захворіти простудними недугами, тому слід вживати в їжу природні антибіотики: часник, цибуля та хрін. Добре зробити восени соус з хрону, часнику та томатів, який не тільки зміцнює імунну систему, а й допомагає при занепаді сил.

Болгарський перець набагато корисніший восени, ніж влітку, в його складі джерело корисних мікроелементів та вітамінів, в тому числі лютеїн (необхідний для очей), йод, фтор, кремній, цинк і марганець. Гарбуз, кавун – цінні продукти для здоров’я та необхідні йому. Не пропустіть час вживання їх, щоб значно поліпшити своє здоров’я.

Чай із шипшини – незамінний напій для здоров’я судин, шкіри і профілактики простудних захворювань. Чудовою альтернативою будь-яким солодощів, які послаблюють імунну систему можуть бути десерти з фруктів і ягід.

2 Більше рухів

Не дивлячись на те, що після літа всі повертаються до розміреного та практично сидячого способу життя, необхідно намагатися більше рухатися, ходити пішки, гуляти, бігати, займатися в залі та обов’язково робити ранкову зарядку вдома. Активний спосіб життя сприяє профілактиці багатьох хвороб і міжсезонних інфекцій.

Ви можете зайнятися йогою, фітнесом або аеробікою, головне – підтримувати організм в потрібній формі. Ось побачите, заняття фізичними вправами не тільки змінять фігуру, але й додадуть бадьорості та сил. І тоді навесні не потрібно буде сидіти на строгих дієтах, щоб привести себе в норму.

3 Більше води

На відміну від літньої пори року, восени пити хочеться менше. Але не варто нехтувати питним режимом, щоб не порушувати природний процес обміну речовин. Добова норма води для дорослої людини становить приблизно 1,5 літра.

При застуді – рекомендується часте тепле питво. Це можуть бути різноманітні відвари з протизапальними травами, зелений чай, чай з ромашкою, лимоном і медом.

4 Загартування організму

По можливості купіть абонемент в басейн. Плавання – дуже корисно для здоров’я і для фігури, воно зміцнює всі групи м’язів, знімає навантаження з хребта, робить міцнішими суглоби.

Вода володіє відмінним гидромассажним ефектом, роблячи шкіру більш пружною і гладенькою, покращує кровообіг, прискорює обмінні процеси. Крім цього, відвідування басейну можна рекомендувати як загальнозміцнювальну та загартовувальну процедуру.

Корисно приймати контрастний душ, обливатися прохолодною водою. Головне поступово знижувати температуру – це благотворно позначиться на загальному самопочутті та тонусі.

Баня – відмінне рішення для пізньої осені. Жар в парній стане відмінним контрастом для осінньої негоди та прохолоди. У лазні відбувається інтенсивне потовиділення, таким чином, організм очищається від надмірної кількості солей, “шлаків” та інших шкідливих продуктів обміну.

Гаряче повітря служить тренуванням для дихальної і серцево-судинної системи, прогріває внутрішні органи і суглоби. Адже недарма лазню ще здавна вважали ефективним засобом від простудних і багатьох інших захворювань. Дуже сприятливий вплив на шкіру. Регулярно відвідуючи лазню, ваша шкіра помітно розгладиться, стане більш пружною, крім того – ваш колір обличчя помітно покращиться.

5 Більше сну та відпочинку

Повноцінний відпочинок благотворно впливає і на загальне самопочуття, і на настрій. А ось недосип навпаки призводить до появи млявості, втоми, роздратування, апатії і як наслідок – до ослаблення, зниження тонусу та схильності організму до хвороб.

Старайтеся лягати спати не пізніше 22.00, і тоді, вставши вранці, ви будете бадьорі!